School opgeknapt. (Racauti)

Dit jaar zouden we in Racauti een basisschool gaan renoveren. Deze school werd voornamelijk bezocht door zigeunerkinderen.  Omdat de zigeuners in Roemenië officieel niet erkent worden werd er door de gemeente geen geld uitgetrokken om deze school op te knappen.

Onderweg naar Roemenië liepen we tegen wat problemen aan. Door veel regenval en hevige overstromingen waren er wegen afgesloten,  een brug was ingestort en verschillende delen van de weg weggespoeld. Omdat we niet verder konden reizen hebben we het weekend doorgebracht in het Hongaarse gebied van Roemenië. Met negentien personen mochten we eten en overnachten in het gezin van een Roemeense dominee. Maandag was de brug gerepareerd, de regen gestopt en konden we onze weg vervolgen.

Al het hout werk van de school moest geschilderd worden. Er werd begonnen met de ramen er uit halen en te nummeren. De Roemenen kennen ook het begrip ‘dubbel glas’. Ze zetten er gewoon twee ramen in, de één gaat naar binnen open en de ander naar buiten. Per kozijn had je al 8 ramen, dit betekend dat er in totaal ongeveer 160 ramen geschilderd moesten worden.

Het nummeren van de ramen was ook niet zo’n goed idee als dat het eerst leek. Toen er begonnen werd met schuren werden deze nummers er natuurlijk: afgeschuurd…

Hieronder ziet u een fotoalbum met foto’s van het jaar 2005

Toen, aan het einde van een periode hard werken, alle ramen netjes geschilderd waren was het bijna onmogelijk om alles weer op de goede plaats terug te krijgen.

Naast het schilderen van de ramen kregen ook de deuren en de muren een beurt. In de school moest licht aangelegd worden. In elk lokaal kwamen tl buizen te hangen zodat de school ook in de wintermaanden goed verlicht is. Bij de hoofdingang van de school werden wasbakken geplaats zodat de kinderen als ze binnen komen hun handen kunnen wassen. Er moest een ruimte ingericht worden als computerlokaal . Ook werd er één groot lokaal omgebouwd voor de kleuters. Door het plaatsten van diverse wandjes werd van één groot lokaal twee kleine lokaaltjes gemaakt met in het midden een gangetje.

En uiteindelijk werd er op het schoolplein nog een speelhuisje geplaats wat we van een school in Nederland hadden gekregen (Graaf Jan van Nassauschool, Gouda).

Bij de opening van de school waren er, naast de burgemeester, maar weinig mensen aanwezig. Dit vond de werkgroep natuurlijk erg jammer. Na een beetje rond vragen aan de Roemeense bevolkingen kwamen we er achter dat de burgemeester niet aan de zigeuners had verteld dat ze naar de opening mochten komen. Een paar mensen van de groep zijn toen met  onze busjes naar de zigeunerdorpen in de vallei gereden en hebben daar de kinderen opgehaald. Deze waren natuurlijk erg blij met hun nieuwe school en wilden allemaal graag binnen kijken, waarna ze ook nog iets lekkers kregen!