Werkgroep Zegveld vol passie, gedreven door de liefde, met veel gezelligheid in actie. Een genot om te observeren…
Oriëntatie, administratie en overleg waren kenmerken van onze projectvoorbereiding. Maar voor ons niet complex genoeg, van pannenkoeken serveren tot auto’s wassen, van hamburgers bakken tot kippen vangen…. Op allerlei manieren zijn we in actie geweest.

Dit alles met dat ene doel en uiteindelijke resultaat, een up-to-date medisch centrum in Motoseni! Na slechts elf werkdagen konden wij als “vakantiegangers”  ons bouwers weten van een gebouw wat een middel kan zijn om het verschil te maken in de directe omgeving van Motoseni.

Bij aankomst in Motoseni, zaterdag 26 juli, lag er een strakke fundering voor ons klaar. De bouwvakkers in Roemenië hadden goed werk geleverd! De burgemeester zag wel wat wit om zijn neus toen hij zag dat er ook dames bij het team zaten. Wat moeten die hier doen?!

De maandag erna stapten we vol goede moed in de busjes. Eerst hobbel-de-bobbel de berg over en dan aan de slag: cement draaien, kimbalken plaatsen, schroeven aandraaien, overleggen, alles opmeten op de millimeter precies… en ja hoor, de eerste dag stonden er al drie wanden overeind! De tweede dag stonden alle muren er en de derde dag hadden we het hoogste punt bereikt. Dit alles mede dankzij de vakkundige leiding van onze bouwleider  en natuurlijk de goede verzorging van de bouwcorvee.

De dagen erna vorderde de bouw gestaag. En na 11 werkdagen stond er een prachtig gebouw. Dit alles ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Af en toe verdwenen er stopcontacten achter gipsplaten, werden er nietjes in deurposten geschoten, veranderde blond in wit en kwamen klodders kit helemaal niet terecht waar ze hoorden.
Aan het eind van een lange werkdag kwamen we dan moe en voldaan thuis en kregen we een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. We konden niet altijd achterhalen wat de oorspronkelijke ingrediënten waren, maar dat hinderde niets!

Ook ’s avonds zaten we niet stil. Kleren, voedsel en evangelieboekjes uitdelen, een bezoekje brengen aan het project van vorig jaar en aan de kerk in Colonsti, karutsja rijden, eten bij de burgemeester, avondwandelingen maken en een spelmiddag met kinderen organiseren. Met daarnaast op zaterdag tijd om te ontspannen en te genieten van de mooie natuur.

12 augustus was de dag dat ons medisch centrum geopend werd. Hierbij werden we toegesproken door een trotse en dankbare burgemeester en een aantal mensen van de provincie. Als dank kregen we een certificaat en een speldje. De dames kregen als extra blijk van waardering ook nog een bloemetje.

Omstandigheden hebben wij gekregen waarbij het mogelijk was om een gebouw als deze te voltooien. Met coördinatie  van onze correspondent in Roemenië, support van onze vrienden uit Nederland en bouwers met passie uit Zegveld.
Na een heerlijke maaltijd en een gezellig kampvuur moesten we toch echt afscheid nemen van Motoseni en de mooie tijd die we daar hebben gehad!

Het evangelie is verspreid, bewerken van hout was belangrijk, maar mensen ‘schaven’ door middel van de Biblia onmisbaar.

Met weemoed en voldoening kijken we terug op dit project. Wie weet, tot ziens?